Fundació Casa d’Empara
Patrimoni cultural
Edifici de la seu social
L’actual edifici que acull la Casa d’Empara (Rambla Josep Tomàs Ventosa, 20) forma una L amb la façana principal a la Rambla de Josep Tomás Ventosa i lateral al Carrer Llibertat, amb un pati-jardí interior que actualment comparteix amb l’escola El Cim.
És un edifici de dues ales, de planta rectangular, de planta baixa i tres plantes pis. Crugies perpendiculars a les façanes, amb porxo i galeries a les façanes interiors. Vestíbul central a l’ala principal amb volta rebaixada i escala principal. Parets de càrrega de paredat (tàpia) i totxo comú. Forjats amb bigues de fusta, ferro i formigó. Voltes rebaixades a la planta baixa.
Façanes composades sobre eixos verticals amb finestres i balcons sense volada. A l’ala principal hi ha obertures d’arc rebaixat, ràfec superior i barana massissa. Els porxos interiors tenen portals amb arc rebaixat i adintellats. La façana interior de l’ala lateral està realitzada amb obra vista, amb obertures d’arc rebaixat i finestrals d’arc apuntat. La disposició de les parets mestres internes en l’edifici principal, lleugerament obliqües respectes a les façanes, es corresponen a l’antiga masia que estava orientada al migjorn. Les obres de construcció de la Casa van alinear les façanes amb l’actual Rambla Josep T. Ventosa. La façana del carrer Llibertat està revestida de pedra calcària amb elements prou singulars.
L’edifici principal es basteix sobre les restes d’una primitiva masia, amb un primer projecte al 1864 del mestre d’obres Josep Fabrés i Fontanals, de reforma i construcció d’una casa asil per a homes i dones. Malgrat tot, l’edifici aixecat no es correspon amb aquest projecte, que finalment es inaugurat al 1875. Al 1878, la Casa s’amplia amb dues sales, a les que s’afegeix una segona i important ampliació al 1883. Al 1897 la Casa d’Empara adquireix i incorpora els jardins posterior que havien estat els Jardins Tívoli.
El conjunt de l’edifici de la Casa d’Empara està inclòs al Pla Especial i Catàleg del Patrimoni Històric-Artístic i Natural de Vilanova i la Geltrú.
Al 1982, la Casa es va sotmetre a un important programa de transformació i millora anomenat “Programa Marc” per a adaptar-la als nous temps, amb nous criteris de funcionalitat i qualitat de vida dels residents. Es varen suprimir les sales comunitàries, la comunitat religiosa es va traslladar a la 3ª planta, els serveis comuns es concentraren a la planta baixa, es renovà la cuina, s’instal·laren ascensors, es varen reforçar estructures i forjats, nous patis interiors, nous serveis sanitaris, calefacció, etc. La Casa va entrar en la modernitat.
Al 2018 la junta de patrons de la Fundació va considerar que calia una segona reforma en profunditat. En aquest sentit es va redactar el “Pla Estratègic 2018-2022” (prorrogat a 2023 pe efectes de la pandèmia). Aquest nou pla assumia una nova etapa de reformes per reconvertir la residència del 1982 en un nou àmbit on es pogués treballar el model d’Atenció Centrada en la Persona (ACP) i, en particular, la creació de cinc Unitats de Convivència diferenciades.
A més del propi Pla Estratègic, la transformació i millora de la Casa és constant en diferents línies d’acció. A tall enunciatiu, en …
- l’adquisició de finques colindants per millorar i/o ampliar els serveis actuals
- la reforma dels quadres elèctrics de la seu social
- la construcció dels nous vestidors pel personal
- la incorporació de plaques fotovoltàiques
- la restauració dels vitralls de la capella
… i un llarg etcètera d’intervencions que es fan en benefici de la Fundació i, sobretot, dels seus usuaris.